Monument 'Levenslicht'

Holocaustmonument 'Levenslicht' is vanaf nu te zien bij het gemeentehuis in Middelharnis. Vooral in het donker is goed te zien hoe de stenen blauw oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht en een symbool van leven.

Burgemeester Ada Grootenboer onthulde woensdagochtend 22 januari het monument in het bijzijn van onder andere schoolkinderen van de nabijgelegen Bosseschool en de Groen van Prinstererschool. In haar toespraak refereerde ze aan het belang van vrijheid en het belang van het beschermen van die vrijheid. Voor 57 van de 63 weggevoerde Joden begon op de plek waar nu het gemeenthuis staat, hun reis naar de dood. Daar was station Middelharnis te vinden, de plek waar de deportatie begon. "We kennen hun namen, we weten hoe ze leefden, waar ze werkten, kinderen kregen en hoe zij hun leven leefden. Gewoon, net als iedereen. Totdat de oorlog uitbrak en ze stap voor stap hun vrijheid kwijtraakten".

Daarna legde de burgemeester een steen bij het monument dat bestaat uit in totaal zo'n 500 stenen. Kinderen en andere aanwezigen konden daarna zelf ook een steen neerleggen, terwijl de namen van de omgekomen holocaustslachtoffers op Goeree-Overflakkee werden voorgelezen.

Een indrukwekkende herdenking van onbeschrijfelijk afschuwelijke gebeurtenissen die nooit vergeten mogen worden en nooit meer mogen plaatsvinden.....